Állásfoglalás

A Civil Bázis akadémiájának egyik első előadója 2021. március 13-án, Vörös Imre, jogtudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja volt.

Az előadásában elmondottak nagy hatást gyakoroltak a jelenlévőkre, megtisztelő és megrendítő volt számunkra szembenézni azzal a jogi helyzettel, amelyet a professzor úr bemutatott. Vörös Imre vitaanyaga a Civil Bázis számára alapvetés, kiinduló pont. Reméljük, hogy minden demokratikus, a jogállamért elkötelezett szervezet és állampolgár osztja ezt a nézetünket. (Az előadás megtekinthető xoutube csatornánkon itt ).

Ezért javasoljuk, hogy a Civil Bázishoz hasonlóan, minden ellenzéki szervezet fejezze ki elkötelezettségét a mellékelt írás megállapításai, szellemisége és útmutatásai mellett, és kezdeményezzünk közös egyeztetéseket e vitaanyag és tervezet mentén.

A Civil Bázis egyben tisztelettel felkéri Vörös Imrét, hogy az egyeztetések alapján kezdje meg a jogállamiság visszaállításának részletes jogi kidolgozását.

A Civil Bázis Egyesület Vörös Imrét alakuló közgyűlésén tiszteletbeli elnökévé választotta.