A Civil Bázis kéri a Civil Választási Bizottságot és a jelenleg döntéseket hozó ellenzéki pártokat a néhány hete meghirdetett részvételi szabályok felülvizsgálatára.
Alkotmányos jog, hogy minden magyar állampolgár választó és egyben választható. Egy demokratikus előválasztás nem zárhatja ki ellenzéki, de független, pártonkívüli jelöltek indulását és nem is lehet érdeke az ellenzéki összefogásnak, hogy ne a választók széles tömegei döntsék el, kit támogatnak körzetükben a legalkalmasabb jelöltként. A kormányváltáshoz elengedhetetlen a szavazatok maximalizálása!

A Civil Bázis, mint jelölő és támogató szervezet a leendő parlamenti képviselőitől elvárja, hogy a mindenek feletti választói érdekeit képviselje majd a Parlamentben. Ezért olyan – elsősorban független – jelölteket indít az előválasztáson, akik elfogadják a népképviselői alapelveket és munkájuk során igénylik a folyamatos választói kontrollt.

A Civil Bázis első öt független jelöltjének bejelentésével megkezdte az előválasztásba való bekapcsolódását és a július 26-i határidőig további jelölteket és támogatott politikusokat nevez meg.

Budapest, 2021. július 9.

Horgas Péter, a Civil Bázis Egyesület Elnöke